MAREK, Karel a Zdeněk KARPÍŠEK. článek : Kontraktace podle nového občanského zákoníku a hodnocení subjektů. Karlovarská právní revue. Karlovy Vary: VŠKV Karlovy Vary, 2013, roč. 2013, č. 4, s. 35-48. ISSN 1801-2191.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název článek : Kontraktace podle nového občanského zákoníku a hodnocení subjektů
Název anglicky Conclusion of Contracts under the New Civil Code and Evaluation of Contractual Parties
Autoři MAREK, Karel a Zdeněk KARPÍŠEK.
Vydání Karlovarská právní revue, Karlovy Vary, VŠKV Karlovy Vary, 2013, 1801-2191.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola Sting, o.p.s.
Klíčová slova česky občanské právo ; obchodní právo ; nový občanský zákoník ; uzavírání smluv ; hodnocení subjektů
Klíčová slova anglicky civil law ; business law ; new civil code ; conclusion of contracts ; evaluation of contractual parties
Příznaky Recenzováno
Návaznosti a proj. Akademie Sting IGA 03, záměr. GAP403/11/2085, projekt VaV.
Změnil Změnil: prof. JUDr. Karel Marek, CSc., učo 9062. Změněno: 28. 2. 2014 10:59.
Anotace
V současné době se přibližuje účinnost nového občanského zákoníku. Právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z toho vzniklé se zásadně řídí i nadále dosavadními předpisy. Při uzavírání smluv se v některých případech chybuje. Z uvedených důvodů pojednáváme alespoň stručně o obchodněprávní úpravě uzavírání smluv, poznatcích z praxe i úpravě v novém občanském zákoníku. Uzavírání smluv je v obchodním zákoníku upraveno v ustanovení § 269 až 275 pod nadpisem Některá ustanovení o uzavírání smlouvy, z čehož jasně vyplývá, že v obchodním zákoníku nalezneme jen část úpravy. Základ právní úpravy je v ustanoveních § 43 až 51 občanského zákoníku a pro obchodněprávní vztahy přitom platí to, co je v ustanoveních § 269 až 275 obchodního zákoníku stanoveno jinak. De lege ferenda je vhodné navázat na v Evropě již vytvořený Společný referenční rámec (DFCR). S účinností k 1. 1. 2014 (možná bude mírně posunuta) se pak budeme řídit novým občanským zákoníkem V současné době se přibližuje účinnost nového občanského zákoníku. Právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z toho vzniklé se zásadně řídí i nadále dosavadními předpisy. Při uzavírání smluv se v některých případech chybuje. Z uvedených důvodů pojednáváme alespoň stručně o obchodněprávní úpravě uzavírání smluv, poznatcích z praxe i úpravě v novém občanském zákoníku. Uzavírání smluv je v obchodním zákoníku upraveno v ustanovení § 269 až 275 pod nadpisem Některá ustanovení o uzavírání smlouvy, z čehož jasně vyplývá, že v obchodním zákoníku nalezneme jen část úpravy. Základ právní úpravy je v ustanoveních § 43 až 51 občanského zákoníku a pro obchodněprávní vztahy přitom platí to, co je v ustanoveních § 269 až 275 obchodního zákoníku stanoveno jinak. De lege ferenda je vhodné navázat na v Evropě již vytvořený Společný referenční rámec (DFCR). S účinností k 1. 1. 2014 (možná bude mírně posunuta) se pak budeme řídit novým občanským zákoníkem V současné době se přibližuje účinnost nového občanského zákoníku. Právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona, jakož i práva a povinnosti z toho vzniklé se zásadně řídí i nadále dosavadními předpisy. Při uzavírání smluv se v některých případech chybuje. Z uvedených důvodů pojednáváme alespoň stručně o obchodněprávní úpravě uzavírání smluv, poznatcích z praxe i úpravě v novém občanském zákoníku. Uzavírání smluv je v obchodním zákoníku upraveno v ustanovení § 269 až 275 pod nadpisem Některá ustanovení o uzavírání smlouvy, z čehož jasně vyplývá, že v obchodním zákoníku nalezneme jen část úpravy. Základ právní úpravy je v ustanoveních § 43 až 51 občanského zákoníku a pro obchodněprávní vztahy přitom platí to, co je v ustanoveních § 269 až 275 obchodního zákoníku stanoveno jinak. De lege ferenda je vhodné navázat na v Evropě již vytvořený Společný referenční rámec (DFCR). S účinností k 1. 1. 2014 (možná bude mírně posunuta) se pak budeme řídit novým občanským zákoníkem.
Anotace anglicky
Legal relations arising prior to the date of entry into force of this new Civil Code, as well as any rights and obligations arising from it, are subject to current legislation. For this reason we briefly deal with the commercial and legal aspects of the conclusion of contracts based on practical experience, and with novelties in the new Civil Code. Conclusion of contracts in the Commercial Code, provided for by the provisions of sections 269 to 275 under the heading Several Provisions on the Conclusion of Treaties makes it clear that only parts of the novelties in relevant legislation can be found in the Commercial Code. The basic legislation is comprised in the provisions of § 43 to 51 of the Civil Code. It is advisable to formulate De lege ferenda in accordance with the existing Common Reference Framework (DFCR). As of January 1, 2014, (with minor delay possible), we will adhere to the new Civil Code.
VytisknoutZobrazeno: 5. 5. 2024 23:33