MGT_K Management

Vysoká škola Sting, o.p.s.
zima 2014
Rozsah
0/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Garance
prof. Ing. Miloš Konečný, DrSc.
Katedra ekonomiky a řízení – Rektor – Vysoká škola Sting, o.p.s.
Předpoklady
SOUHLAS
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty se základy danamického procesu schopností plánovat, organizovat, vybírat a rozmísťovat pracovníky, vést a motivovat pracovníky, kontrolovat; analyzovat rozhodovací problémy, rozhodovat, koordinovat a komunikovat tak, aby podnik fungoval úspešně ve stále se měnících podmínkách tržního konkurenčního globálního prostředí.
Osnova
  • Cíle podnikání. Vamezení managementu. Vývoj přístupů k managementu. Současné vývojové tendence managementu. Cíl manažerské práce. Sekvenční a průběžné manažerské funkce. Úkoly výkonného managementu.
  • Profil a osobnost manažera, druhy dovedností manažera, manažerské role, typy, principy, základní faktory motivace, vícerozměrnost a komplexnost manažerské práce. Kritické faktory úspěchu. Využívání moderních směrů práce úspěšných manažerů v konkrétních podmínkách.
  • Plánování v podniku zajišťující splnění podnikatelských cílů vlastníků při měnícím se prostředí. Tvůrčí kombinace výrobních faktorů a strategické řízení inovací.
  • Organizování, vycházející z nutných klíčových procesů, cílevědomně vytvářející, udržující a měnící stav určitého způsobu uspořádanosti k dosahování stanovených cílů. Vývoj faktorů ovlivňujících vývoj a volbu nejúčelnějších organizačních struktur. Reorganizace.
  • Výběr a rozmístění spolupracovníků. Strategie rozvoje lidských zdrojů. Identifikace potřeb spolupracovníků, plánování, nábor, výběr, umístění, pracovní nasazení; hodnocení práce, zaměstnanců a jeho důsledky; zvyšování kvalifikace a rekvalifikace, systémy odměňování, pracovní podmínky zaměstnanců, ostatní personální záležitosti.
  • Vedení spolupracovníků - proces usměrňování a pracovní motivace spolupra¬covníků ke kvalitnímu, aktivnímu, iniciativnímu, efektivnímu, tvůrčímu plnění stanovených úkolů a dalších činností zabezpečujících prosperitu podniku, plnění podnikatelských cílů. Vytváření proinovačního prostředí.
  • Kontrolování. Kontrolní systém manažera. Fáze kontrolního procesu. Preferování prevence před průběžnou a následnou kontrolou.
  • Analýza rozhodovacích problémů (včasná identifikace rozhodovacího problému; rozložení složitého problému na dílčí problémy, určení stupně naléhavosti řešení problému, priority řešení dílčích problémů).
  • Rozhodování. Fáze rozhodovacího procesu. Chyby rozhodování.
  • Komunikace při realizaci rozhodnutí, spojená s koordinací specializovaných činností při dosahování cílů podniku, integrující sekvenční manažerské funkce. Tvorba individuálního informačního systému manažera. Nejdůležitějšími zdroji informací pro manažera jsou zákazníci podniku a jeho podřízení.
Literatura
    povinná literatura
  • KONEČNÝ, Miloš. Management. 3. dopl. vyd. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2008, 118 s. ISBN 978-80-86342-78-8. info
    doporučená literatura
  • CAPRONI, P. J. Management skills for everyday life: the practical coach. 3rd Ed. Boston: Prentice Hall, 2011, 464 s. ISBN 978-0-13-610966-2. info
  • VEBER, J., et al. Management. 2. aktualiz. vyd. Praha: Management Press, 2013, 736 s. ISBN 978-80-7261-200-0. info
  • VODÁČEK, L. a O. VODÁČKOVÁ. Moderní management v teorii a praxi. 2. rozšířené. Praha: Management Press, 2009, 324 s. ISBN 978-80-7261-197-3. info
  • WEIHRICH, Heinz a Harold KOONTZ. Management [East Publishing, 1998]. Praha: East publishing, 1998, 659 s. ISBN 80-7219-014-8. info
Výukové metody
Způsob výuky je popsán ve Studijním a zkušebním řádu AKADEMIE STING.
Metody hodnocení
Zkouška.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2014, léto 2015, zima 2015, léto 2016, zima 2016, léto 2024.