N_PH_NTP New Trends in Business

NEWTON University
summer 2023
Extent and Intensity
2/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Petr Novák, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Pavel Adam (seminar tutor)
Ing. Petr Novák, Ph.D. (seminar tutor)
Mgr. Pavel Adam (alternate examiner)
Ing. Petr Novák, Ph.D. (alternate examiner)
Guaranteed by
Ing. Petr Novák, Ph.D.
Centre for Business Studies – NEWTON University
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
Course objectives (in Czech)
Předmět seznamuje studenty s vybranými aktuálními trendy v podnikání u nás i v zahraničí prostřednictvím moderované diskuze s hosty z praxe. Nové či zesilující trendy v ekonomice celkově vycházejí z celé řady faktorů, zejména však z technologického rozvoje a inovací poháněných sílící konkurencí ve výrobě i službách. Roky 2019-2023 jsou navíc specifické pandemií Covid-19 a válečným konfliktem na Ukrajině. Konkrétní případy prezentované v rámci přednášek mohou sloužit nejen jako inspirace k vlastnímu podnikání, ale formou reflexe studenty obohatí o různé pohledy na toto téma a pomůže jim nabyté zkušenosti dále uplatnit. Přednášky jsou zejména na trendy v těchto oblastech: - NOVÉ TRENDY V PODNIKÁNÍ OBECNĚ V NÁVAZNOSTI NA PANDEMII COVID-19 (Home Office, videokonference, webináře, příklon k hostingovým službám, rozvoj podnikání na internetu), - ESG (ENVIRONMENT SOCIAL GOVERNANCE) A DOPAD NA PODNIKÁNÍ (obhleduplné a udržitelné investování a jeho dopad), - PRŮMYSLOVÁ VÝROBA (digitalizace výroby, robotizace a automatizace výrobních linek, umělá inteligence), - ZEMĚDĚLSTVÍ (smart farming, ekologické zemědělství, agrologistika, hydroponie, vertikální zemědělství, ochrana půdy), - DOPRAVA (carsharing, zpoplatnění vjezdu do center, elektromobilita), - MALOOBCHOD (přesun nákupů do on-line prostoru, změna sortimentu výrobků – nap. biosortiment, implementace moderních technických prostředků – platební terminály, samoobslužné pokladny, regionálnost zboží, prodej nového typu zboží), - BANKOVNICTVÍ (digitalizace, API rozhraní, digitální onboarding klientů, digitalizace sjednávání bankovních produktů, omnichannel kanály, multibanking, posilování IT bezpečnostních prvků, zavádění BankID produktů, digitální komunikace s klientem - chaty a videobankéři, zapojování umělé inteligence), - CESTOVNÍM RUCH A HOTELNICTVÍ (sdílené ubytování, vylepšování věrnostních programů, automatizace tradičních úkonů, koncept chytrého pokoje), - GASTRONOMIE (tablety, digitalizace kontaktů, kamerové systémy, mobilizace plateb, digitální inventura, rozvoj rozvážkových služeb), - MARKETING (mobilní marketing, využití umělé inteligence, konverzační marketing, hlasové vyhledávání, optimalizace pro vyhledávače, vícekanálový marketing). 
Syllabus
  • The content of the course has not been saved in this language version.
Literature
  • Trendy v podnikání..: recenzovaný sborník příspěvků mezinárodní vědecké konference = Business Trends... : reviewed conference proceedings.. Plzeň: Západočeská univerzita, 2011-. ISBN 978-80-261-0971-6.
Assessment methods
-- item not defined -- 
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Information on the extent and intensity of the course: Kombinované 0/12 hodin za semestr.
The course is also listed under the following terms winter 2023, summer 2024.
  • Enrolment Statistics (summer 2023, recent)
  • Permalink: https://is.newton.cz/course/nu/summer2023/N_PH_NTP