MGT_K Management

Vysoká škola Sting, o.p.s.
léto 2016
Rozsah
0/0/12. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
prof. Ing. Ivan Vágner, CSc., MBA (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Ing. Renáta Ježková, Ph.D.
Katedra ekonomiky a řízení – Rektor – Vysoká škola Sting, o.p.s.
Rozvrh
So 13. 2. 12:30–17:50 Učebna D, Pá 26. 2. 12:30–17:50 Učebna D, Pá 8. 4. 8:30–12:00 Učebna D
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty se základy danamického procesu schopností plánovat, organizovat, vybírat a rozmísťovat pracovníky, vést a motivovat pracovníky, kontrolovat; analyzovat rozhodovací problémy, rozhodovat, koordinovat a komunikovat tak, aby podnik fungoval úspešně ve stále se měnících podmínkách tržního konkurenčního globálního prostředí.
Osnova
  • Cíle podnikání. Vamezení managementu. Vývoj přístupů k managementu. Současné vývojové tendence managementu. Cíl manažerské práce. Sekvenční a průběžné manažerské funkce. Úkoly výkonného managementu.
  • Profil a osobnost manažera, druhy dovedností manažera, manažerské role, typy, principy, základní faktory motivace, vícerozměrnost a komplexnost manažerské práce. Kritické faktory úspěchu. Využívání moderních směrů práce úspěšných manažerů v konkrétních podmínkách.
  • Plánování v podniku zajišťující splnění podnikatelských cílů vlastníků při měnícím se prostředí. Tvůrčí kombinace výrobních faktorů a strategické řízení inovací.
  • Organizování, vycházející z nutných klíčových procesů, cílevědomně vytvářející, udržující a měnící stav určitého způsobu uspořádanosti k dosahování stanovených cílů. Vývoj faktorů ovlivňujících vývoj a volbu nejúčelnějších organizačních struktur. Reorganizace.
  • Výběr a rozmístění spolupracovníků. Strategie rozvoje lidských zdrojů. Identifikace potřeb spolupracovníků, plánování, nábor, výběr, umístění, pracovní nasazení; hodnocení práce, zaměstnanců a jeho důsledky; zvyšování kvalifikace a rekvalifikace, systémy odměňování, pracovní podmínky zaměstnanců, ostatní personální záležitosti.
  • Vedení spolupracovníků - proces usměrňování a pracovní motivace spolupra¬covníků ke kvalitnímu, aktivnímu, iniciativnímu, efektivnímu, tvůrčímu plnění stanovených úkolů a dalších činností zabezpečujících prosperitu podniku, plnění podnikatelských cílů. Vytváření proinovačního prostředí.
  • Kontrolování. Kontrolní systém manažera. Fáze kontrolního procesu. Preferování prevence před průběžnou a následnou kontrolou.
  • Analýza rozhodovacích problémů (včasná identifikace rozhodovacího problému; rozložení složitého problému na dílčí problémy, určení stupně naléhavosti řešení problému, priority řešení dílčích problémů).
  • Rozhodování. Fáze rozhodovacího procesu. Chyby rozhodování.
  • Komunikace při realizaci rozhodnutí, spojená s koordinací specializovaných činností při dosahování cílů podniku, integrující sekvenční manažerské funkce. Tvorba individuálního informačního systému manažera. Nejdůležitějšími zdroji informací pro manažera jsou zákazníci podniku a jeho podřízení.
Literatura
    povinná literatura
  • KONEČNÝ, Miloš. Management. 3. dopl. vyd. Brno: Akademické nakladatelství CERM, 2008, 118 s. ISBN 978-80-86342-78-8. info
    doporučená literatura
  • CAPRONI, P. J. Management skills for everyday life: the practical coach. 3rd Ed. Boston: Prentice Hall, 2011, 464 s. ISBN 978-0-13-610966-2. info
  • VEBER, J., et al. Management. 2. aktualiz. vyd. Praha: Management Press, 2013, 736 s. ISBN 978-80-7261-200-0. info
  • VODÁČEK, L. a O. VODÁČKOVÁ. Moderní management v teorii a praxi. 2. rozšířené. Praha: Management Press, 2009, 324 s. ISBN 978-80-7261-197-3. info
  • WEIHRICH, Heinz a Harold KOONTZ. Management [East Publishing, 1998]. Praha: East publishing, 1998, 659 s. ISBN 80-7219-014-8. info
Výukové metody
Způsob výuky je popsán ve Studijním a zkušebním řádu AKADEMIE STING.
Metody hodnocení
Zkouška.
Předmět je zařazen také v obdobích léto 2014, zima 2014, léto 2015, zima 2015, zima 2016, léto 2024.