MATĚJKOVÁ, Jitka a Zdeněk SADOVSKÝ. Legislativní prostředí ČR a podnikání. In Mendelova univerzita v Brně. Mezinárodní vědecká konference „Firma a konkurenční prostředí“. Brno: Mendelova univerzita v Brně., 2010, 17 s. ISBN 978-80-7375-385-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Legislativní prostředí ČR a podnikání
Autoři MATĚJKOVÁ, Jitka a Zdeněk SADOVSKÝ.
Vydání Brno, Mezinárodní vědecká konference „Firma a konkurenční prostředí“ 17 s. 2010.
Nakladatel Mendelova univerzita v Brně.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola Sting, o.p.s.
ISBN 978-80-7375-385-6
Klíčová slova anglicky Legislation, Tax, Bussines, National Budget
Návaznosti AS 01 2002, záměr.
Změnil Změnil: Ing. David Král, Ph.D., učo 4111. Změněno: 9. 3. 2012 13:49.
Anotace
Smyslem článku je pokusit se odpovědět na otázku, zda neustálé změny zákonů mají také nějaký smysl z pohledu přínosu pro rozvoj podnikání a přínosu pro státní rozpočet. Článek je zaměřen na analýzu vlivu legislativního prostředí, možnosti rozvoje a udržitelnosti malého a středního podnikání. Poskytuje stručný přehled o vývoji počtu aktivních subjektů malého a středního podnikání v ČR v letech 1998 - 2008. Vytváří přehled o počtu ekonomicky aktivních malých a středních podniků. Porovnává vývoj struktury příjmů podle posledních oficiálně známých údajů. Vypovídá o stabilitě naší legislativy vyjádřené počtem novelizací vybraných zákonů po roce 1989. Na základě uvedených analýz jsou stanoveny hlavní problémové okruhy, které podmínky pro rozvoj malého a středního podnikání determinují. Článek se pokouší dle výše uvedených analýz navrhnout způsoby zlepšení podnikatelského prostředí v České republice.
Anotace anglicky
Purpose of the article is to answer the question whether constant modifications of laws are important from the point of view of benefit for development of undertaking and benefit for the state budget. The article aims at analysis of effect of legislative environment, possibilities of development and maintenance of small and medium businesses. It provides overview of development in numbers of active small and medium businesses in the Czech Republic in 1998 - 2008. It outlines number of economically active small and medium businesses. It compares development in income structure in accordance with the last official data. It testifies to stability of our legislation expressed as number of amendments to selected acts after 1989. On the basis of the given analyses the main problem fields are specified that determine conditions for development of small and medium businesses. On the basis of the above-mentioned analyses the article tries to propose methods of business environment improvement in the Czech Republic.
VytisknoutZobrazeno: 2. 5. 2024 16:37